Scroll Top

Nieuws

Parketteur Youri Horvat

Yoeri Horvát winnaar NK Parketleggen voor junioren

In oktober vond in Gorinchem het Nederlands Kampioenschap Parketleggen plaats. Het moment van de waarheid... De beste junior parketlegger van ons land is Yoeri Horvát (34), ook wel bekend als Dutch Wood Artist. Maak kennis met deze enthousiaste parketteur die liefst iets ‘gestoords’ en moois maakt.

Bij welk bedrijf werk je?
Ik heb mijn eigen bedrijf, Y.L.S. Works en Dutch Wood Artist.

Hoe lang al?
10 jaar.

Welke opleiding heb je gedaan?
Meubelmaken Scheepsinterieurbouw aan Tetrix Bedrijfsopleidingen in Den Helder.

Wat is je functie?
Meubelmaker, decorbouwer, kunstenaar, techniekenverzamelaar.

Waarom voor dit vak gekozen?
Omdat ik verslingerd ben aan bijzondere concepten en materialen en daar graag iets ‘gestoords’ en moois van maak.

Noem drie dingen wat jouw werk zo leuk maakt
Je leert telkens nieuwe skills, je krijgt de meest uiteenlopende opdrachten en werkt telkens weer naar iets gaafs toe dat je letterlijk kunt zien.

Waar ben je het allerbest in?
Visuals. Zoals een bord waarop het logo van een sportschool moest komen. Het leek alsof ie van steen was gemaakt. Dus toen iemand deze probeerde te tillen, verbaasde het hem hoe zwaar deze was. Dan ben ik wel trots.

Favoriete gereedschap?
Mijn laatste aankoop, de nieuwe tafelzaag die ik voor het NK Parketleggen heb gekocht. Deze is 70 centimeter breed en kun je inklappen en verrijden.

Kiezen: Pietje precies of heel snel klaar?
Ik begin heel methodisch en voorzichtig. En als de trein op gang komt, ga ik steeds sneller.

Mooiste klus ooit?
De dj-booths waar ik mijn carrière mee ben begonnen. Omdat het toch wel heel speciaal is om je eigen ontwerpen op een gaaf feest te zien staan…

Oeps! Wat is er wel eens misgegaan?
Bij mij blijft tijd nog weleens een dingetje… Ik vind het nog weleens lastig om in te schatten hoe lang ik doe over custom werk. Vooral bij een nieuw ontwerp kom ik nog weleens voor verrassingen te staan.

Grootste compliment van een klant
Dat je niet alleen te horen krijgt dat iets er mooi uitziet. Maar dat je ook echt een primaire reactie van de opdrachtgever krijgt, als in: “Wauw! Jeetje! Wat sick!”

Welke droomopdracht zou je willen doen?
Custom dingen. Maatwerk dus. Of dat je iets ontwerpt dat je dan bijvoorbeeld in een videoclip tegenkomt.

Jouw tip voor collega’s?
Verzamel zo veel mogelijk ‘trucjes’. Je kunt van iedereen iets leren. Ook van je klasgenoten. Of het nu gaat hoe je een houtje aftekent met een potlood, of het lijmen van een ondervloer… Er is ook kneiterveel te leren op YouTube. Je vak hangt aan elkaar van kleine trucjes en stukjes kennis. Je moet vooral veel proberen en leren van je fouten. Eigenlijk zou er wel een Groot Foutenboek mogen komen. Voor je het weet doe je mee met de ‘big boys’…

Benieuwd naar het werk van Yoeri? Kijk op Instagram op #yoeriyoeriyoeri. Als je parketteur wilt worden, kun je ook de opleiding voor Interieurvakman m/v gaan doen bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

Lees ook het interview met Youri op Werk in de Winkel.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.