Scroll Top

Nieuws

keukenmonteur lola

Van kappersschool naar keukenmonteur, die switch bevalt Lola (21) uitstekend!

Lola (21) werkt in een mannenwereld als keukenmonteur bij A&A Keukens. De dag van Lola begint met een kop koffie, waarna het echte werk kan beginnen. De bus inladen en op naar de klanten. Dit klantcontact als is volgens Lola het leukste wat er is.

De carrière van Lola heeft een bijzondere wending genomen.  Ze heeft van oorsprong de kappersopleiding gedaan en is per toeval terechtgekomen bij A&A Keukens uit Apeldoorn. “Eigenlijk ben ik een beetje in het werk gerold. A&A kwam bij mijn ouders een keuken in elkaar zetten. We raakten in gesprek en toen is mij een leerbaan aangeboden als keukenmonteur. Deze heb ik aangenomen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad!”

Vrouwenstigma
Om keukenmonteur te worden volg je een BBL-opleiding waarbij je 4 dagen werkt en 1 dag naar school gaat. Lola is content met haar overstap. Ondanks dat ze van een beroep met veel vrouwen naar een echte mannenwereld is gegaan. “Ik vind het heerlijk om in een omgeving te werken met relatief weinig vrouwen. Je hebt veel minder drama op de vloer, maar je moet wel je mannetje tegenover sommige mannelijke collega’s. Inmiddels heb ik op elk vooroordeel al een weerwoord klaar, dus laat ze maar komen!”

Daarnaast geeft Lola aan dat ze niet de enige vrouwelijke keukenmonteur is: “Een goede vriendin van mij werkt in hetzelfde vakgebied, dus we delen veel dezelfde ervaringen. Sterker nog: misschien moeten er juist meer vrouwen komen werken als keukenmonteur. Vrouwen zijn immers veel nauwkeuriger.” Ook moet je natuurlijk fysiek vrij sterk zijn, maar Lola verzekerd ons dat je geen Bokito hoeft te worden.

Puzzelen
Op de vraag wat het werk als keukenmonteur zo leuk maakt hoeft Lola niet lang na te denken. “Eigenlijk is elke keuken die je installeert een soort puzzel zonder handleiding. Je begint aan een lege ruimte en je eindigt met een mooi resultaat.”

Dat mooie resultaat wordt beloond door klanten en dat ziet Lola voornamelijk terug in de waardering die ze van hen krijgt. “Ooit heb ik een keer een compleet speciaal-bierpakket mogen ontvangen van klanten. Dat vind ik extra leuk, omdat er ook echt over nagedacht is. Iedereen kan een briefje van tien euro als fooi geven, maar hiervoor zijn mensen echt bewust naar de winkel geweest.”

Leermomenten
“Verder vind ik het klantcontact heel leuk, maar dat ik zo goed kan omgaan met klanten heeft ze aan mijn begeleiders te danken”, aldus Lola die door de goede begeleiding ook fouten durft te maken. Eén keer ben ik uitgeschoten met een slijptol op een keukenplaat. Daar heb ik van geleerd en dat overkomt mij niet nog eens.”

Bijzondere klussen
Doordat ze veel leert heeft Lola ook al een aantal speciale klussen mogen doen. “De meest bijzondere klus was in Amsterdam waar we een enorme keuken hebben gezet. Er zat een groot kookeiland in het midden van de keuken. Ook moest een keukenplaat van marmer via een lift naar boven worden gehaald. Uiteindelijk zijn we twee dagen met deze keuken bezig geweest.”

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.