Scroll Top

Nieuws

Interieurvakvrouw Jadena

Interieurvakvrouw Jadena: “Niet achter een laptop, wel creatief bezig zijn. Ik heb mijn roeping gevonden!”

Jadena van Berkel had nog nooit van het beroep woningstoffeerder gehoord, maar werd door een meeloopdag verliefd op het vak. “Eigenlijk kwam ik voor een andere studie naar een open dag, maar dat was toch niet helemaal een match. Toen kwam ik in aanraking met de opleiding voor interieurvakman/vrouw. Dat sprak me zo aan dat ik nooit meer ben weggegaan.”

Jadena volgt de BBL-opleiding voor interieurvakman/vrouw bij het Hout Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. Ze leert allerlei soorten vloeren leggen, trappen bekleden en raambekleding monteren. “Ik was eerst bang dat de school misschien iets te groot voor mij zou zijn, maar al snel kwam ik erachter dat het reuze meeviel. Dat heeft vooral ook te maken met de fijne docenten. Op de middelbare school was je echt een leerling, maar hier ben je ook een sparringpartner van de docent.”

Kampioenschap
Eén ding is zeker: Jadena zit erg goed op haar plek. “Ik leer ontzettend veel bij deze opleiding, bovendien vind ik het heel fijn dat ik niet hele dagen op school hoef te zitten. Aangezien ik een BBL-traject volg, werk ik vier dagen en ga ik er eentje naar school.” Dat werken doet ze met veel plezier bij Tapijtdump in Spijkenisse, een erkend leerbedrijf, waar een praktijkbegeleider haar de fijne kneepjes bij brengt. En dat werpt zijn vruchten af. Jadena deed in september 2022 namelijk als enige vrouwelijke deelnemer mee aan het Nederlands Kampioenschap Woning- en projectstoffering (NKWP) tijdens de vakbeurs Incoda. “Als één van de weinige vrouwen in dit ‘mannenberoep’ moet je wel je mannetje kunnen staan. Aan de andere kant weet ik dat ik het echt voor mezelf doe, aangezien ik dit een leuk beroep vindt, dus ik laat me niet snel gek maken.”

Interieurvakvrouw Jadena

Eigen stijl
Van vinyl, tapijt en linoleum tot aan PVC vloeren. Jadena kan ze allemaal moeiteloos leggen. Ze twijfelt geen seconde waarom ze het leggen van vloeren zo leuk vindt. “Het geeft zoveel voldoening om mensen blij achter te laten. Wij als woningstoffeerders staan aan de basis van het interieur van een woning. Zodra de vloer erin ligt kunnen de andere meubels pas geplaatst worden.”
Bij het plaatsen van zoveel verschillende vloeren komt een hoop kennis kijken. Jadena wordt zowel vanuit haar leerbaan, als vanuit de opleiding van het HMC goed begeleid. “Ik vind de combinatie tussen werken en leren zo fijn. Als ik een praktijkvraag heb kan ik direct naar mijn begeleider op de werkvloer. Daarnaast leert het HMC mij ook een bepaalde manier van werken aan. Nu ik in mijn laatste jaar van de opleiding zit merk ik echt dat ik aan de hand van deze manieren van werken een eigen stijl aan het ontwikkelen ben.”
Jadena heeft haar roeping dus gevonden en ze weet precies wanneer deze opleiding ook iets voor jou is: “Je moet niet van negen tot vijf achter een laptop willen zitten. Nee, je moet echt bezig willen zijn met je handen en tot slot moet je een beetje creatief zijn.”

MEER INFO
De BBL-opleiding voor interieurvakman/vrouw – ook wel woningstoffering genoemd, duurt 2 of 3 jaar. Voor deze opleiding ga je direct aan de slag bij een erkend leerbedrijf en krijg je meteen betaald. Je werkt vier dagen en gaat daarnaast één dag per week naar school. Tijdens je opleiding leer je alles over verschillende soorten vloeren zoals tapijt, vinyl, pvc en laminaat.  Je werkt je met allerlei gereedschappen en machines en leert specialistische technieken. Ook het legklaar maken van ondervloeren en het opmeten van een ruimte zijn onderdeel van het vak. Net als klantcontact en ondernemerschap.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.