Scroll Top

Nieuws

Eric metendorp in een nieuwe keuken

Erik Medendorp (DMG) over de rol van het erkend leerbedrijf: “De schakel tussen de praktijk en het onderwijs”

“Is keukenmonteur een beroep? Ja, echt!” Aan het woord is Erik Medendorp van De Mandemakers Groep (DMG). Jongeren kennen volgens hem het vak keukenmonteur vaak helemaal niet. “Des te belangrijker is het dat je je als bedrijf laat zien, want het is een fantastisch beroep.” DMG is sinds 2021 officieel erkend leerbedrijf voor jongeren die het vak van keukenmonteur willen leren.


Kun je iets vertellen over De Mandemakers Groep in het algemeen?
“De Mandemakers Groep is actief in het verkopen en plaatsen van onder meer keukens. Mensen kiezen hun nieuwe keuken uit bij één van de winkels die aangesloten zijn bij De Mandemakers groep en onze medewerkers zijn verantwoordelijk voor de montage en de servicemontage.”


Waarom is DMG
erkend leerbedrijf?
“Als bedrijf wil je om te beginnen natuurlijk niets liever dan jongeren trekken én behouden, maar de voornaamste reden is dat willen willen uitdragen dat keukenmonteur een heel mooi beroep is. Niet één dag is hetzelfde, omdat je steeds weer te maken hebt met andere keukens en andere klanten. Wij geven jongeren graag de kans om dit beroep te leren. Als leerbedrijf zijn wij de schakel tussen de praktijk en het onderwijs. ”


Wat is nodig om erkend leerbedrijf te worden?
“Het allerbelangrijkste is dat je het hart op de juiste plek hebt zitten. Je moet kúnnen en wíllen investeren in leerlingmonteurs.”


Hoe ziet het er in de praktijk uit?
“Wij bieden leerlingmonteurs een stage/werkplek voor vier dagen in de week. Zij leren bij ons het vak van een ervaren monteur/coach. Daarnaast gaan zij één dag naar school. Er vinden op regelmatige basis gesprekken plaats over hoe het gaat. Waar wordt bijvoorbeeld tegenaan gelopen? Is er maatwerk nodig? Momenteel loopt er nog één BBL-leerling bij ons, hij sluit dit jaar zijn opleiding af. Een ander is recent al geslaagd.


Wat doen jullie om in contact te komen met jongeren?
“Veel! Wij bezoeken scholen, scholen bezoeken ons, wij geven workshops, wij organiseren meeloopdagen en wij bieden stages aan. Ook bezoeken wij de open dagen van onder meer het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam en Rotterdam en het Deltion College in Zwolle. Bovendien staan wij altijd met een stand op verschillende studiekezebeurzen.”


Waarom is het belangrijk om erkend leerbedrijf in de keukenbranche te zijn?
“Als leerbedrijf vertegenwoordig je eigenlijk de hele keukenbranche. Je draagt niet alleen je steentje bij aan de maatschappij, je hebt ook binding met de doelgroep en je straalt vakkundigheid en vakbekwaamheid uit. De consument geeft veel geld uit aan nieuwe keuken en die verwacht dat de keuken vakkundig wordt gemonteerd. Aan die verwachting moeten wij voldoen en als leerbedrijf speel je hier een grote rol in.”


Erik wil tot slot graag nóg een keer benadrukken hoe mooi en leuk het vak van keukenmonteur is. “Er is niets mooier dan iets moois maken met je handen en zien hoe blij de klant daar mee is. Wij begeleiden leerlingmonteurs dan ook met veel liefde en plezier.”

MEER INFORMATIE

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.