Scroll Top

Nieuws

Geertje Haanstra in een nieuwe keuken

Geertje Haanstra: “Keukenmonteur is gewoon een geweldig vak!”

Deltion ontwikkelt opleiding tot keukenmonteur

“Keukenmonteur is een prachtig beroep, maar het is nog niet zo bekend onder de jeugd.” Aan het woord is Geertje Haanstra. Zij is werkzaam bij Bribus in Dinxperlo, keukenproducent voor de zakelijke markt, en als opleidingscoördinator betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding tot keukenmonteur bij het Deltion College in Zwolle. De opleiding gaat in september 2023 van start.

Nieuwe opleiding Keukenmonteur

Geertje legt uit: “Ik ben dus niet werkzaam op het Deltion College, maar ik denk vanuit keukenproducent Bribus mee over de nieuwe opleiding tot keukenmonteur. Hier zijn, naast ons, meerdere keukenbedrijven bij betrokken. Ons doel is om een erkende opleiding neer te zetten die jonge mensen de kans biedt om zich te specialiseren in het keukenvak”.

Complete plaatje

Als er iemand veel verstand heeft over het vak keukenmonteur is het Geertje wel. Het vak is haar met de paplepel ingegoten; haar ouders hadden vroeger een keukenbedrijf. Tel daar de ervaring die zij de afgelopen jaren bij Bribus heeft opgedaan bij op en het plaatje is compleet. “Het is gewoon een geweldig vak. Als keukenmonteur maak je iets en je laat mensen met een blije lach op het gezicht achter. Bovendien is de woning waar je werkt en het uiteindelijke plaatje iedere dag weer anders. Het is echt een vak op zich.”

Erkend leerbedrijf

Volgens Geertje is het belang van opleiden binnen de verschillende ambachtelijke beroepen groot. “Zoveel mogelijk jonge mensen opleiden is belangrijk. Er is een groot tekort aan vakbekwame mensen, ook in de keukenbranche. Je moet echt op zoek naar jongeren die willen leren. Hiervoor moet je naar buiten treden, zo hebben wij al een keer op een beurs van het Deltion College gestaan. Wij zijn zelf bovendien erkend leerbedrijf en hebben meerdere praktijkopleiders in huis. Mijn tip aan andere bedrijven is om hier echt in te investeren. Ik denk dat er bedrijven zijn die hier veel meer uit kunnen halen dan ze nu doen. Daarnaast zijn er bedrijven die er nog helemaal niet mee bezig zijn. Je doet het voor je eigen toekomst.”

 Lesstof

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de nieuwe opleiding tot keukenmonteur bij het Deltion College. “Er wordt heel veel lesstof doorgenomen en getoetst, zodat alles straks helemaal klopt. Hierbij kijken we veel verder dan alleen de keukenmontage zelf. Veiligheid is bijvoorbeeld ook heel belangrijk. Denk aan gehoorbescherming, stofbeleid en het opruimen van spullen, zodat je er niet over valt. Dit zijn allemaal zaken waar leerlingen tijdens de opleiding op moeten worden gewezen.”

Aanmeldingen

In september moet alle lesstof klaar zijn, want dan starten de eerste leerlingen met de opleiding. “Er is momenteel al één leerling die nu nog een meubelopleiding volgt op het Deltion, maar in september start met de opleiding tot keukenmonteur. Hij krijgt nu al wel veel gericht onderwijs met het oog op het vak keukenmonteur. Daarnaast stromen er ook al meer aanmeldingen binnen. Allemaal jongens tot nu toe, maar meiden zijn ook zeker van harte welkom. Er zijn bijna geen vrouwen werkzaam in het vak, maar ik kan uit ervaring zeggen dat het ook écht heel leuk is voor stoere meiden. Als je een mooi product goed afgemonteerd weet te plaatsen, geeft dat veel voldoening in dit vak”, besluit Geertje.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.