Scroll Top

Nieuws

keukenmonteur aan het werk

Opleiding keukenmonteur in de lift

Het is belangrijk dat er nieuwe vakmensen worden opgeleid tot keukenmonteur. Niet alleen omdat er in de woonbranche nog altijd volop vacatures zijn, maar ook omdat de komende jaren een behoorlijk aantal monteurs met pensioen gaan. Daarom is de sector non stop bezig met het promoten van de opleiding voor keukenmonteur, met als resultaat dat het aantal keukenmonteurs in opleiding groeit.

Een aantal jaar geleden heeft de sector het initiatief genomen om de opleiding voor keukenmonteur aan te bieden als BBL- opleiding bij het ROC. Bij deze praktijkopleiding heeft de student vanaf het begin van de opleiding een (betaalde) leerbaan bij een erkend leerbedrijf. De student werkt vier dagen voor het bedrijf en gaat daarnaast 1 dag per week naar school.
Met de combinatie werken en leren wordt het makkelijker om jonge mensen (vanaf ca. 16 jaar) enthousiast te maken voor dit mooie ambachtelijke vak. Het feit dat ze een opleiding volgen en tegelijkertijd een betaalde baan hebben is duidelijk een pluspunt. Gelukkig zien we dan ook dat het aantal jongens en meisjes dat de opleiding voor keukenmonteur volgt groeit. Het doel is om per jaar enige honderden toekomstige keukenmonteur te gaan opleiden. Dit is het minimale aantal vakmensen dat voor de branche nodig is, ook als de markt een beetje tegenzit, zoals nu, het is belangrijk dat de keukenmonteurs van de toekomst vast klaar staan met een goede opleiding

Opleidingen door het hele land
De opleiding keukenmonteur wordt inmiddels op diverse locaties door het hele land gegeven: Amsterdam (Hout- en Meubileringscollege), Amersfoort (Hoornbeeck College), Rotterdam (Hout- en Meubileringscollege), Tilburg (ROC van Tilburg) en Zwolle (Deltion College). Ook in 2024 zullen nog een paar opleidingen gaan starten, zodat er een landelijk dekkend netwerk ontstaat.De scholen die opleiding gegeven werken nauw samen om de opleiding actueel te houden, lesstof te ontwikkelen en gezamenlijk de examens vast te stellen. Hiermee wordt gegarandeerd dat de opleiding actueel en hoogwaardig blijft.

Word erkend leerbedrijf!
INretail, scholen, en branchepartijen werken samen aan de promotie van de ambachtelijke vakken en opleidingen in de woonbranche, zoals woning- en projectstoffeerder, keukenmonteur en parketteur, Als alle betrokkenen partijen in de sector zich gezamenlijk inspannen, wordt het succes van deze aanpak alleen maar groter. Er is heel veel vraag naar goede vakmensen en we moeten er samen voor zorgen dat jongeren voor dit vak kiezen. Daarom is het belangrijk dat zowel retailers als leveranciers het project ondersteunen en actief meehelpen met het zoeken naar nieuwe kandidaten.

Dat kan door je als retailer aan te melden als Erkend Leerbedrijf, of neem contact op met een van de ROC-scholen in de buurt en laat weten dat je een student in opleiding een leerbaan kunt bieden. En heb je een jonge medewerker die graag een erkend diploma wil halen? Tot 1 oktober 2023 kan er nog worden ingeschreven op de opleiding.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.