vmbo woningstofferen

Een vloer leggen? Vmbo-leerlingen proberen het uit tijdens de vmbo-challenge voor woningstoffeerders 

Hoe maak je jonge mensen enthousiast voor een ambacht zoals vloeren leggen? Simpel: door ze het gewoon te laten doen! Onlangs namen tien vmbo- leerlingen het tegen elkaar op tijdens in een heuse vmbo-challenge. Zij deden een wedstrijd, wie het beste vloerpatroon kon leggen. Deze challenge werd georganiseerd tijdens vakbeurs InCoda, en trok een hoop bekijks.

Losgaan en genieten

Vakleraar Jaap Stolze, van het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam, die de vmbo-challenge begeleidde, is erg te spreken over de concentratie van de jonge talenten. “Zodra ze los mochten gaan, zag je dat de concentratie kwam. (…) Volgens mij stralen ze wel een stukje van trots uit, dat ze hier zitten, en dit moeten doen. En ik heb het idee dat ze ervan genieten!” 

Trotse winnaar

Op het vmbo is bouwen, Wonen, Interieur (ofwel: BWI) momenteel de snelst groeiende richting. Deze tak is bedoeld om de opleiding voor interieurvakman/vrouw onder de aandacht te brengen. De vmbo-scholier River kwam als winnaar uit de bus van het NKWP Junior Woningstoffeerders. Gefeliciteerd, River! 

Aandacht voor ambacht

Deze challenge was een onderdeel van vakbeurs InCoDa die in september 2023 in Gorinchem werd gehouden. Het is dé vakbeurs waar professionals op het gebied van interieurdesign en ambacht elkaar ontmoeten. Bedrijven in parket en woningstoffering, bijvoorbeeld. Hier krijgt de opleiding voor interieurvakman/vrouw alle aandacht. Eerder werd tijdens de beurs het Nationaal Kampioenschap Woning- en Projectstofferen gehouden voor studenten in opleiding. Deze werd gewonnen door een trotse Jorrit Vermaning van het Deltion College in Zwolle.