Woningstoffeerder Sven

Dit is de werkdag van woningstoffeerder Sten: “Eenmaal thuis krijg ik een appje van een blije klant!” 

Weet je nog niet zeker wat je wilt worden, houd je van lekker fysiek met je handen werken, heel divers werk én mensen blij maken? Dan zou je eigenlijk eens een dagje moeten meelopen met een interieurvakman, zo vindt de 17-jarige Sten Bosch. Dus gaan we gezellig op pad met Sten, een echte woningstoffeerder in opleiding. Dan zie je hoe leuk zijn werkdag is!

Sten werkt vier dagen per week voor Veldsink Wonen in het Overijsselse Gramsbergen en gaat daarnaast één dag per week naar school. Hij volgt de BBL-opleiding Interieurvakman Woningstofferen niveau 2 aan het Deltion College. Hij leert vloeren leggen, trappen bekleden en gordijnen en andere raambekleding monteren. Hij vertelt enthousiast over zijn werk. Vandaag op het programma: het leggen van een PVC-vloer.

De werkdag van Sven:

  • “5.45. De wekker gaat. Elke werkdag is anders. Vandaag rijd ik naar Zwolle voor een klus bij een klant thuis.” 
  • “7.30: kom ik aan bij de klant en neem ik eerst een bakje koffie.”
  • 7.45. Mijn collega van Veldsink Wonen en ik leggen vandaag een PVC-vloer. PVC komt in stroken die precies lijken op echt hout.
  • Mijn taak is het schuren van de ondervloer – die hadden we hiervoor al helemaal glad gemaakt. Vervolgens steek ik de kanten van de vloer af en ga ik stofzuigen, zodat de ondervloer helemaal spik en span is. Zo ben je lekker divers bezig!”  
  • “13:00: tijd voor lunchpauze!” 
  • “13:30 starten we weer. Ik zet de beglinlijn voor de PVC-vloer. Daarna begin ik met het inlijmen van de vloer. Dat is een precies karwei, want alle stroken moeten goed tegen elkaar aan liggen.” 
  • “15:00 ongeveer nemen we opnieuw pauze.” 
  • “15:45. Als de vloer is gelegd walsen we de PVC-vloer, zodat kleine luchtbellen verdwijnen en de stroken goed in de lijm komen te zitten.”
  • “Om 16:30 ben ik klaar en kan ik lekker naar huis. De dag is voorbijgevlogen…”
  • Eenmaal thuis krijg ik een appje van de klant. ‘Wow, wat is het mooi geworden!’ Dat soort dingen zijn leuk om te horen. Je ziet de mensen echt opbloeien. Dit is het mooiste vak dat er is.” 

Meer informatie

Kijk hier voor alle informatie over de opleiding voor Interieurvakman - Woningstofferen, bij welke scholen je terecht kunt en hoe je kunt kennismaken met het vak.