bijeenkomst expertgroep keukenmonteur

Geslaagde derde bijeenkomst expertgroep Keukenmonteur 

Op dinsdag 28 mei 2025 vond de derde bijeenkomst plaats van de expertgroep Keukenmonteur. Bij dit initiatief trekken bedrijfsleven en onderwijs samen op om de toekomst van het keukenmonteursvak te garanderen. Er werden tijdens deze goed bezochte sessie verschillende ideeën besproken om de instroom te bevorderen.

Doel van de bijeenkomst expertgroep Keukenmonteur

De expertgroep komt regelmatig samen om vraagstukken te bespreken rond het opleiden en behouden van vakbekwame keukenmonteursDe bijeenkomst werd dit keer georganiseerd bij de DB Keukens Academy in Utrecht, een inspirerende locatie waar praktijk en opleiding samenkomen.
Vakmensen zijn schaars en de arbeidsmarkt is in beweging — juist daarom zijn samenwerken en vernieuwen belangrijker dan ooit. Tijdens deze sessie spraken zo’n 25 specialisten met elkaar over twee centrale thema’s: onderwijsvormen en instroombevordering.

Verschillende manieren van instromen 

Er werd uitgebreid stilgestaan bij verschillende vormen van instroom in het vak, waaronder:

  • Zij-instroomtrajecten voor mensen met ervaring in andere sectoren.
  • Certificeringsmogelijkheden voor specifieke vaardigheden binnen het keukenvak, om ook kortere leerroutes mogelijk te maken.
  • De ontwikkeling van Leven Lang Ontwikkelen (LLO)-trajecten, waarmee bestaande medewerkers of nieuwe instromers zich flexibel kunnen blijven bijscholen.

De deelnemers gaven aan dat er behoefte is aan modulaire opleidingen die aansluiten bij de praktijk én ruimte bieden voor maatwerk. Ook werd het belang benadrukt van goede begeleiding op de werkvloer door leermeesters en coaches.

Instroombevordering door keukenbedrijven

Keukenbedrijven spelen een belangrijke rol om vak aantrekkelijk te maken. Er werden verschillende ideeën besproken om de instroom te bevorderen:

  • Actieve promotie van het vak op scholen, mede naar aanleiding van de presentatie over de succesvolle samenwerking tussen Summa College en Nuva keukens. Het aantal inschrijvingen bij deze opleider is u al veel groter dan in voorgaande jaren.
  • Open dagen en meeloopdagen bij keukenbedrijven.
  • Verhalen van trotse monteurs delen via sociale media en andere platforms om de mooie kanten van het vak te laten zien.
  • Intensiever samenwerken met UWV en gemeenten om werkzoekenden te begeleiden om een opleiding tot keukenmonteur te gaan doen.

Een aantal aanwezige bedrijven gaf aan nu al actief bij te dragen door stageplekken, leerbanen of zelfs interne opleidingen aan te bieden. De expertgroep onderstreepte dat deze initiatieven breder gedeeld en opgeschaald moeten worden.

Vervolgstappen

De bijeenkomst laat zien hoe enthousiast en betrokken de deelnemers zijn, zij delen de overtuiging dat samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven de sleutel is tot een oplossing voor de lange termijn. 

Het consortium gaat met het resultaat van de bijeenkomst aan de slag. Als vervolg op de bijeenkomst wordt een bedrijfsadviescommissie (BAC) opgericht voor en met keuken- en montagebedrijven. De commissie komt meerdere malen per jaar bij elkaar om de voortgang van de diverse actiepunten te bespreken. De leden van deze adviescommissie worden ook tussentijds actief betrokken bij de opleiding en de instroom. 
De volgende bijeenkomst van de expertgroep wordt dit najaar gehouden.

Meer informatie: Theo van Elk, via info@intereur-vakman.nl

Het consortium keukenmonteur is een samenwerking tussen het Deltion College, Hout- en Meubileringscollege (Amsterdam en Rotterdam), Summa Bouw & Wonen, Hoornbeeck College, DB – keukengroep en INretail. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan (digitaal) lesmateriaal, examinering, opleidingsvormen en instroombevordering.