Scroll Top

Werken en leren

Wil je een opleiding volgen maar ook veel ervaring opdoen in de praktijk? Dan is werken en leren, in de vorm van een BBL-opleiding, dé oplossing!

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding betekent een combinatie van werken en leren. Je zoekt een leerbaan en gaat in dienst bij een erkend leerbedrijf. Tijdens de opleiding ontvang je salaris van de werkgever. Deze leerbaan is een vorm van onderwijs en training waarbij een leerling in de praktijk leert terwijl hij of zij ook formeel onderwijs volgt.

Leerbanen zijn vaak gericht op het ontwikkelen van specifieke beroepsvaardigheden en zijn vooral gebruikelijk in vakgebieden waar praktische ervaring van groot belang is, zoals ambachten, techniek, gezondheidszorg en meer. Voor veel mbo leerlingen is leren en werken tegelijk een goede manier om een mbo diploma te halen.

Werken en leren als interieurvakman

De opleiding voor Interieurvakman (m/v) woningstoffeerder, keukenmonteur of parketteur is een BBL-opleiding. Gedurende deze opleiding werk je vier dagen in de week en ga je daarnaast één dag per week naar school voor technische uitleg en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Je doet dus vooral kennis op in de praktijk en niet zozeer uit de boeken. Je kunt met een werken en leren starten als je 16 jaar of ouder bent.

Leerbanen zijn vaak een effectieve manier om praktische ervaring op te doen en tegelijkertijd formeel onderwijs te volgen. Ze bieden je de mogelijkheid om te leren terwijl je werkt en kunnen leiden tot waardevolle carrièremogelijkheden en baangarantie.

Hoe gaat een leerbaan in zijn werk?

De eerste stap is het vinden van een officieel erkend leerbedrijf dat bereid is om een leerling aan te nemen. Je kunt een leerbedrijf vinden via verschillende websites zoals via leerbanenmarkt.nl en vacaturesitewonen.nl. Ook de school waar je de BBL-opleiding volgt helpt je graag met het vinden van een passende leerwerkplek, dus vraag ernaar bij de docent.

Nadat een leerling een leerbedrijf heeft gevonden, wordt er meestal een leerovereenkomst opgesteld. Dit is een contract dat de rechten en plichten van zowel de leerling als het bedrijf regelt. Het kan zaken bevatten zoals het salaris van de leerling, de duur van de leerbaan, de werktijden en de verplichting van het bedrijf om de leerling te trainen. Tijdens de BBL-opleiding ontvang de leerling salaris van de werkgever

Tijdens de leerbaan werkt de leerling vier dagen in de week onder toezicht van ervaren prarktijkbegeleider in het bedrijf. De leerling krijgt de kans om praktische vaardigheden te ontwikkelen en echte werkervaring op te doen.

Naast de praktijkervaring gaat de leerling nog één dag per week naar school voor technische uitleg en theorie van algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Het formele onderwijs is bedoeld om de theoretische kennis en achtergrond van de leerling te versterken.

Tijdens de leerbaan wordt de leerling vaak begeleid en geëvalueerd door zowel het bedrijf als de onderwijsinstelling. De voortgang van de leerling wordt gevolgd en er worden beoordelingen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de leerling de benodigde vaardigheden en kennis verwerft.

Nadat de leerbaan is voltooid en de leerling voldoet aan de gestelde eisen, kan de leerling een certificaat of erkend diploma ontvangen dat aantoont dat hij of zij de benodigde vaardigheden heeft verworven.

Vind een leerbaan?

Zie jij het wel zitten, werken en leren tegelijkertijd? Je vindt een leerbaan via leerbanenmarkt.nl en vacaturesitewonen.nl. De school helpt je ook graag een passende leerbaan te vinden, dus vraag ernaar bij de docent. Of neem contact met ons op voor advies via info@interieur-vakman.nl

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.